Debuut Reinette Montsma

‘Rambam Ramla…De boze bui’ vertelt het verhaal van de vijfjarige Leon die af en toe last heeft van een boze bui. Deze bui noemt hij Rambam Ramla. Samen met zijn ouders en knuffelbeer gaat Leon op onderzoek uit: wat kan hij doen om Rambam Ramla minder tekeer te laten gaan? Dat weet Leon zelf ook nog niet, maar hij leert het met vallen en opstaan, net als zijn ouders.

Boosheid kan veel gemengde gevoelens oproepen en het kan lastig zijn hier goed mee om te gaan.Doordat Reinette Montsma al jaren werkzaam is als systeemtherapeut bij Kinnik kind en jeugd GGZ, en sinds kort ook bij de Forensische Polikliniek, ziet ze dagelijks hoe in gezinnen boosheid en gevoelens van onmacht een stempel drukken op het dagelijks leven.  In haar werk bij Kinnik en de Forensische Psychiatrie maakt Reinette in gezinnen gebruik van het externaliseren van gedrag. Op die manier is de boze bui te bekijken alsof het een ander persoon is. Door gedrag buiten jezelf te plaatsen is het gemakkelijker om het samen met anderen te onderzoeken. In plaats van verwijdering ontstaat er zo verbinding.

Debuut

Het is het eerste boek van de schrijfster. Reinette: ‘Ik wilde graag iets tastbaars maken en meerdere groepen bereiken.’ Het boek van Reinette brengt boosheid van kinderen op een speelse manier in beeld. Als hulpverlener en jonge moeder komt Reinette regelmatig in aanraking met de emotie boosheid en gedrag dat hier mee samenhangt. Deze ervaringen en de wens dat er meer leesmateriaal voor gezinnen over het thema boosheid komt, heeft haar geïnspireerd tot het schrijven van ‘Rambam Ramla…De boze bui’.

Het kinderboek is uitgebracht door Uitgeverij Libre B.V. en is onder andere te bestellen via www.libre.nl, www.depluymgraaff.nl en www.bol.com.