Deeltijdbehandeling jongere

Soms is het beter als je naar de deeltijdbehandeling gaat. Je komt dan een hele of een halve dag langs bij Kinnik. Je gaat in een groep praten over wat je bezighoudt en hoe je je voelt. Je zult zien dat je niet de enige bent met problemen. Andere jongeren vertellen over zichzelf en door met elkaar te praten, help je elkaar en kun je van elkaar leren.

Tijdens de deeltijdbehandeling ga je, eventueel binnen Kinnik, naar school en volg je verschillende therapieën. We kijken samen met jou naar wat jij wilt leren en passen daar de therapie op aan.

Wat doe je?

De deeltijdbehandeling binnen Kinnik werkt met een gestructureerd programma. Samen met andere jongeren doorloop je dit programma dat uit verschillende blokken bestaat. Erg belangrijk binnen de dagbehandeling zijn gesprekken. Je zult in één vaste groep praten over wat je bezighoudt, maar ook individueel. Voor die individuele gesprekken krijg je een persoonlijke begeleider. Hij of zij bespreekt je doelen met je, de dingen waar je tegenaanloopt, maar ook praktische zaken. Als je je boos, angstig, depressief, druk, in de war of anders voelt, kun je dit met hem of haar bespreken.

Andere therapieën

Naast gesprekken biedt de deeltijdbehandeling verschillende andere therapieën. Bijvoorbeeld psychomotore therapie, waarbij je letterlijk in beweging komt. Maar ook dramatherapie, waarbij je in rollenspellen je eigen sterke en zwakke kanten ontdekt en deze kunt verbeteren. Je kunt ook een sociale vaardigheidscursus krijgen. Daarbij leer je eventuele problemen die je hebt in het contact met anderen aanpakken en hoe je jezelf kunt presenteren. Daardoor gaat dat steeds gemakkelijker en krijg je meer zelfvertrouwen. Je krijgt ook één keer in de week een training hoe je negatieve gedachten kunt veranderen. Zodat je beter met een negatief gevoel kunt omgaan. Dat noem je cognitieve gedragstherapie.

Behandelplan

Om jou goed te helpen, maakt Kinnik afspraken met jou en je ouders of verzorgers. Als je boven de zestien jaar bent, is het mogelijk om die afspraken alleen met jou te maken. Dan mag jij bepalen of je wilt dat je ouders betrokken worden of niet. De afspraken staan in een behandelplan. In dat plan kun je lezen hoe de behandeling eruit ziet en wat we daarmee samen met jou willen bereiken. In het plan staat bijvoorbeeld dat je een sociale vaardigheidstraining krijgt. Maar ook welke gesprekken je hebt en of je deze in een groep, alleen of met je ouders of verzorgers gaat voeren met een medewerker van Kinnik. In het behandelingsplan kun je ook vinden hoe lang we verwachten dat onze hulp duurt en wat voor psychische klachten je hebt.

En daarna

Als je een tijd bij Kinnik bent geweest, gaat het misschien weer een stuk beter. Dan hoef je niet bij de deeltijdbehandeling te blijven. Maar misschien is het wel goed als we je nog een tijd begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld met gesprekken op de polikliniek.