EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.

Jammer genoeg maken sommige kinderen erg vervelende dingen mee. Dat kan een ongeluk zijn, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars. Misschien is het één keer gebeurd, maar het kan ook maanden of zelfs jaren hebben geduurd. Door zo ’n vervelende gebeurtenis kun je je anders voelen. Wat er gebeurd is blijft maar als een film terugkomen in je hoofd. Of je hebt nergens zin meer in of kunt niet goed slapen. Maar het kan ook zijn dat je snel boos bent en je moeilijk kunt concentreren.

Voor wie?

Voor kinderen en jongeren om herinneringen aan schokkende of traumatische gebeurtenissen te verwerken. Wordt individueel aangeboden.

Doel

Het doel van EMDR is traumaverwerking. De therapie is geschikt om posttraumatische stressstoornissen (en andere stoornissen die begonnen zijn na schokkende gebeurtenissen) te behandelen.

Werkwijze

We beginnen de behandeling altijd met uitleg aan het kind en ouders over hoe de therapie werkt en over de impact van akelige herinneringen en stress. Bij kinderen die nog erg jong zijn worden ook altijd de ouders betrokken bij de behandeling (oudere kinderen/jongeren zien we alleen).

Eerst praat het kind of de jongere met een therapeut over de nare dingen die het heeft meegemaakt. Soms helpt het om er ook over te tekenen en te schrijven. Daarna kijken we samen met het kind naar de nare plaatjes in zijn hoofd, en wat het daarbij bedenkt en voelt. We gaan aan de slag met ervoor te zorgen dat het kind het niet meer zo naar vindt om er aan te denken. Bij EMDR doe je dat met behulp van oogbewegingen.

Hoe vaak en waar

Voor kinderen die één keer een vervelende gebeurtenis hebben  meegemaakt duurt de behandeling maximaal 8 keer. De behandeling vindt plaats op de polikliniek.