Depressief

Voel je je somber en heb je nergens zin in? Is er iets ergs gebeurd in je leven? Vind je het leven niet meer leuk?

Depressief

Iedereen is wel een somber. Maar als je lange tijd verdrietig bent, heb je misschien een depressie. Vaak vind je de dingen die je eerst leuk vond dan niet zo leuk meer. Je vindt het leven zinloos en je kunt je niet motiveren iets te gaan doen. Het liefst lig je op de bank te zappen of op bed. Met vrienden spreek je ook minder af. Je voelt je down. Misschien slaap je ook veel meer of minder dan vroeger of eet je om je verdriet te vergeten of krijg je juist geen hap door je keel.

Hoe kan dat?

Vaak word je depressief als er iets ergs gebeurd is. Dat kan van alles zijn. Misschien hebben je ouders vaak ruzie of zijn ze uit elkaar. Of je wordt op school gepest of er is iemand uit je familie overleden. Zo zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom je somber bent. Misschien ben je sneller depressief dan andere jongeren. Dat kun je niet helpen. Je lichaam reageert heftiger op dingen die gebeuren dan dat van andere jongeren. Daardoor ben jij sneller depressief.

Boos

Als je vaak somber bent, dan merk je dat wel. Maar het kan zijn dat een depressie je ook sneller boos maakt. Doordat je niet lekker in je vel zit, reageer je heftiger op andere mensen. Dan word je ineens boos op je ouders of verzorgers of je maakt ruzie met een goede vriend of vriendin. Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt.

School en vrienden

Als je last hebt van een depressie gaat het op school of op je werk ook minder goed. Je kunt je minder goed concentreren waardoor je schoolwerk niet af komt of je dingen vergeet die belangrijk zijn. Je hebt wel wat anders aan je hoofd dan huiswerk maken of werken. Je hebt waarschijnlijk minder zin om met vrienden af te spreken. Je bent liever alleen. Je sluit je liever op op je kamer om een boek te lezen of muziek te luisteren.

Hulp bij Kinnik

Als je somber bent, kun je daar in het dagelijks leven veel last van hebben. Door de depressie gaat het op school of op het werk minder goed en heb je misschien geen zin meer om met vrienden af te spreken. Kinnik kan je helpen. Wil jij weten hoe? Lees het hier.