Ik voel mij soms...

...bang 

Je kunt voor van alles bang zijn. Misschien vind jij het eng om naar school te gaan. Of ben je bang in het donker? Soms weet je niet waarom je bang bent. Hieronder kun je lezen waar je bang voor kunt zijn. 

Bang voor dingen 
Ben jij een keer heel erg van iets geschrokken? Dan kun je daar bang voor zijn geworden. Bijvoorbeeld voor honden of voor vliegtuigen. Als je de dingen ziet waar je bang voor bent, schrik je heel erg. Je moet huilen of je wil niet meer verder lopen. Of je trilt helemaal. 

Bang om het fout doen 
Je kunt ook bang zijn voor iets heel anders. Misschien vind jij het spannend om vriendjes te maken. Omdat je bang bent om iets fout te doen. Bijvoorbeeld dat je iets geks zegt en andere kinderen je zullen uitlachen. 
Of je vindt mensen die je niet kent eng. Je blijft dan misschien de hele tijd bij je papa of mama. Of je wil je het liefst verstoppen. Je kruipt steeds op schoot. 

Bang zonder reden
Je kunt ook bang zijn zonder dat je weet waarom. Je hart gaat dan bonken. Ook ga je snel ademen. Dit duurt maar kort, maar je bent wel heel erg bang. 
Soms ga je als je bang bent gekke dingen doen. Je doet dan steeds weer hetzelfde. Dan ga je bijvoorbeeld steeds tot tien tellen. Of je schopt steeds tegen de muur. Of je zegt elke keer hetzelfde woord. Dat doe je niet expres. Je denkt dat er iets ergs gebeurt als je dat niet doet. 

Kinnik helpt je 
Kinnik kan je helpen minder bang te worden. We kunnen samen met jou bedenken wat je moet doen als je bang bent. Ook zullen we je uitleggen hoe het komt dat je bang wordt.  


...boos 

Misschien heb jij soms zin om heel hard te slaan of te schreeuwen. Of wil je dingen stuk maken omdat je heel erg boos bent.
Dat je boos wordt, kan door veel dingen komen. Je kunt bijvoorbeeld boos worden op een vriendje die je speelgoed afpakt. Of je wordt boos als je iets niet eerlijk vindt. Maar je kunt ook boos worden als je eigenlijk verdrietig of alleen bent. Omdat je niet goed weet hoe je op een andere manier iets aan iemand kunt vertellen. 

Boos op andere kinderen 
Als jij boos bent is dat voor andere kinderen niet leuk. Je doet ze misschien pijn of maakt ze aan het huilen. De juf of meester wordt weer boos op jou. Dan word je misschien uit de klas gezet of je krijgt straf. 
Maar het kan ook best zo zijn dat je heel boos bent op jezelf. Je vindt bijvoorbeeld dat je dingen niet goed doet. Dan ben je boos omdat het op school niet goed gaat of omdat iets anders niet lukt. 

Boos op jezelf
Het kan ook best zo zijn dat je heel boos bent op jezelf. Je vindt bijvoorbeeld dat je dingen niet goed doet. Dan ben je boos omdat het op school niet goed gaat of omdat iets anders niet lukt. 

Boos thuis 
Ook thuis kan jouw boosheid voor ruzie zorgen. Heb jij wel eens je broertje of zusje een klap gegeven of uitgescholden? Misschien weet papa of mama dan ook niet goed wat ze moeten doen. Van al die ruzie wordt niemand blij. Daarom is het belangrijk om er iets aan te doen. 

Kinnik helpt je!
Kinnik wil je leren wat je moet doen als je erg boos wordt. Je kunt een rustig plekje opzoeken of een keer tot tien tellen. En zo zijn er meer trucjes. Bij Kinnik kun je daar alles over leren.  


...druk 

Vind je het op school moeilijk om op te letten en te luisteren? Wil jij altijd wel rennen en vind je wachten moeilijk? Als je druk bent, kun je dat aan verschillende dingen merken. Je bent druk in je hoofd. Maar je bent ook druk in je bewegen en je praten. Hieronder kun je lezen hoe de meeste kinderen zich voelen als ze druk zijn. 

Druk in je hoofd
Bij kinderen die heel druk zijn noemen ze dit soms ADHD. In elke klas zitten wel één of twee kinderen die dat hebben. Als je last hebt van ADHD vind je het moeilijk om lang hetzelfde te doen. Een uur rekenen op school is voor jou echt te lang. 
 
Om je heen gebeuren veel dingen. Je ziet bijvoorbeeld dat een vriendje zijn potlood laat vallen. Of je ziet buiten een hond of hoort een sirene. Al deze dingen leiden jou af. Daardoor krijg je soms je werkjes niet op tijd af. 

Druk in je lijf 
Stilzitten is voor drukke kinderen vaak moeilijk. Je wilt bijvoorbeeld altijd snel naar buiten om te rennen en te spelen. Of je zit in de klas op je stoel te wippen. Misschien sta je zelfs wel eens zomaar op om iets anders te gaan doen. Terwijl dat van de juf of meester niet mag. 
 
Je vindt dingen doen erg leuk. Je bent erg enthousiast. Maar als je zo enthousiast bent, is wachten moeilijk. Daarom kun je moeilijk rustig spelen. Als iets niet lukt, stop je er weer mee. Samen spelen is ook wel eens moeilijk. Bij een spelletje kun je moeilijk wachten tot je aan de beurt bent. 

Druk met praten
Veel kinderen die druk zijn praten veel. Misschien praat jij ook als het eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld als de juf of meester iets uitlegt. Dan praat jij er ineens doorheen. Of je praat als de juf of meester iets vraagt aan iemand anders in de klas. 

Kinnik helpt je 
Gebeuren de dingen die je net las ook wel eens bij jou? Dan heb jij misschien ook last van ADHD. Dan kan het handig zijn als je leert omgaan met de dingen die je moeilijk vindt. Daarbij kan Kinnik je helpen.  


...verdrietig 

Voel jij je vaak verdrietig? Heb je weinig zin om te spelen of ga je snel huilen? Dat is dan echt niet leuk voor je.... 
Als je een keer verdrietig bent, is dat niet erg. Dat heeft iedereen wel eens. Als je al lang verdrietig en boos bent, is dat wel erg. Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken. Omdat je niet goed weet hoe je je weer beter kunt voelen. Maar hoe kan het eigenlijk dat je je verdrietig voelt? 

Niet zomaar 
Verdrietig ben je vaak niet zomaar. Vaak word je verdrietig als je iets ergs meemaakt, waar je veel om moet huilen of wat je erg bezighoudt. Bijvoorbeeld als andere kinderen uit de klas je veel pesten. Of als je ouders veel ruzie hebben of zelfs uit elkaar gaan. Als je dat meemaakt, kun je daar heel verdrietig van worden. 

Liever alleen 
Maar wat doe je als je verdrietig bent? Je wordt snel boos op je papa, mama of op andere kinderen. Of je hebt geen zin om met vriendjes of vriendinnetjes te spelen. Misschien word je ook wel boos op jezelf. Omdat dingen niet lukken. Of omdat je vindt dat je niet moet huilen. 
Vooral als je niks te doen hebt, word je erg verdrietig. Op school heb je genoeg te doen. Maar als je thuis zit, ga je sneller huilen. Soms kun je niet slapen, omdat je zo verdrietig bent. Overdag ben je dan juist moe. 

School 
Op school gaat het misschien ook minder goed. Als je erg verdrietig bent, lukken de werkjes niet zo goed. Je denkt misschien dat je niks kunt. Je denkt dat andere kinderen altijd beter zijn. Dat hoeft niet waar te zijn. Maar het maakt je wel verdrietig of boos. 

Kinnik helpt je 
Kinnik kan je helpen. Daar kun je praten over je verdriet. Ook ga je alleen of met andere kinderen dingen doen. Daarvan ga je je beter voelen. Kinnik wil dat het weer goed met je gaat.  


...anders 

Speel jij niet zo vaak met andere kinderen? Omdat je niet altijd snapt wat ze bedoelen. Voel jij je anders dan anderen? 
 
Misschien vind jij met andere kinderen spelen moeilijk. Je snapt bijvoorbeeld niet waarom een kind naar je kijkt of wat hij tegen je zegt. Er gebeurt zoveel om je heen. Je weet daarom soms niet wat je moet doen. Daardoor word je boos of juist heel stil. Dan kan het zijn dat je autisme hebt. Maar wat heb je dan? Dat kun je hieronder lezen. 

Napraten 
Wat moet je doen als iemand tegen je praat? Dat is best lastig. Want je hebt niet altijd door dat een kind een grapje maakt. Je denkt vaak dat iets serieus is. Je praat andere mensen na. Als je mama hebt horen zeggen dat oma altijd zo zeurt, dan zeg je dat zelf ook op precies dezelfde manier. 

Ook vind je spreekwoorden moeilijk. Als de juf of meester zegt dat een kind de kat uit de boom kijkt, dan kijk jij naar buiten naar de bomen. Je probeert de kat te vinden. Terwijl het spreekwoord betekent dat een kind rustig wacht wat er gaat gebeuren. 

Nieuwe dingen 
Jij hebt een hekel aan nieuwe dingen. Als papa of mama nieuwe schoenen voor je hebben gekocht, dan wil je die eerst niet aan. En als je zomaar ineens ergens naartoe moet, dan vind je dat niet leuk. Jij wilt van tevoren weten wat je die dag gaat doen. 

Onhandig 
Als je autisme hebt, ben je soms wat onhandig. Je loopt bijvoorbeeld ineens tegen een stoel aan of je bent niet zo goed in sport. Ook kan het zo zijn dat je ineens je beker met drinken laat vallen. 

Harde geluiden 
Vind jij het in de klas of thuis erg druk? Vind jij hard geluid niet fijn? Dat kan een reden zijn dat je liever alleen bent. Omdat je in een groep niet weet naar wie je moet luisteren. Want je hoort zoveel. 

Alleen spelen 
Dan is het veel fijner om alleen te spelen. Lekker alleen op je kamer met je auto's of je poppen. Of misschien speel jij het liefst de hele dag met iets anders. En praat je daar veel over. Bijvoorbeeld over dinosaurussen, barbies of technisch lego. 

Kinnik helpt je!
Soms is het wel belangrijk dat je wat gemakkelijker met andere mensen praat. Je kunt van andere kinderen en je ouders veel leren. Kinnik kan je helpen, zodat praten en spelen wat gemakkelijker gaat. 

Direct hulp nodig?