Even op adem komen dankzij het Logeerhuis van Kinnik

13 juli 2015

LEEUWARDEN – Marja de Graaf is moeder van Abel (7) en Sjoerd (4). Onlangs is bij beide zonen een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) ontdekt. Daarnaast bleek Abel ook ADHD te hebben.

Sindsdien is het gezin in behandeling bij Kinnik kind en jeugd ggz. ,,Een pittig traject”, zegt Marja. ,,Het vraagt veel van ons allemaal. Af en toe kunnen Sjoerd en Abel een weekend in het Logeerhuis van Kinnik logeren. Dit geeft ons allemaal weer wat lucht.”

Moeilijke maanden

Een jaar geleden kwam de diagnose. ,,Dat was schrikken”, zegt Marja. ,,We waren de onderzoeken natuurlijk niet voor niets gestart, maar het klinkt meteen als een stempel. Beide jongens konden totaal niet met verandering omgaan en na de verhuizing naar Leeuwarden, hebben we moeilijke maanden gehad. Ze liepen vast op school. Abel had constant ruzie met klasgenoten, terwijl Sjoerd in zijn eigen wereldje zat en er niet helemaal bij leek te zijn. Ook thuis was er veel onrust en de sfeer was echt om te snijden. Achteraf hoorden we dat de veranderingen te groot waren: een nieuw huis, nieuwe buurt, nieuwe vriendjes, nieuwe school. Kinderen met ASS kunnen vaak moeilijk met veranderingen omgaan. En dat bleek.”

Moe

Tijdens de behandeling bij Kinnik, wordt er veel aandacht besteed aan het aanbrengen van structuur en voorspelbaarheid. ,,Daar reageren de jongens goed op”, zegt Marja. ,,Maar het vergt veel. Ik ben gestopt met werken, omdat ik er voor hen wil zijn als ze uit school komen. Al met al is het ondersteunen van de kinderen echt een dagtaak. Ik doe het met liefde, maar het is soms slopend. Het logeerhuis biedt dan echt een uitkomst.”

Op adem komen

Sjoerd en Abel zijn nu drie weekenden bij het Logeerhuis van Kinnik geweest. Marja: ,,Ik kende deze voorziening niet tot de psycholoog van Kinnik erover begon. Wat is het fijn dat het Logeerhuis er is! Als je zo druk bent om het gezin draaiende te houden, is het echt een verademing om even tijd samen te hebben met je partner. Even op adem te komen en geen rekening te houden met de soms lastige manier van communiceren met de jongens. En voor de kinderen is het ook een prettige plek. Ze krijgen professionele begeleiding en alle activiteiten zijn toegespitst op hun problematiek. Soms is de druk thuis zo groot, dat ik bang ben dat ik het zelf niet meer trek. Deze weekenden zorgen ervoor dat we er weer tegenaan kunnen met z’n allen.”

Nieuwe logés

Het logeerhuis van Kinnik heeft op dit moment weer ruimte voor nieuwe logés tijdens de weekenden. Meer weten? Vraag uw huisarts om een doorverwijzing naar Kinnik of kijk op www.kinnik.nl/logeerhuis.

« Terug naar nieuwsoverzicht