Systeemtherapeut Kinnik lanceert boek 'Rambam Ramla...De boze bui' tijdens de 60e Kinderboekenweek

2 oktober 2014

Boek helpt omgaan met boosheid

De opvoeding van een kind is niet altijd gemakkelijk. Soms zitten ouders met hun handen in het haar, omdat ze niet begrijpen wat er in hun kind omgaat. Wanneer jonge kinderen boos of zelfs driftig zijn, is dat niet altijd te begrijpen. Waar zijn ze boos over? Wat gaat er in ze om? Het kinderboek ‘Rambam Ramla...De boze bui’ kan ouders en kinderen helpen boosheid minder invloed op het onderlinge contact te laten hebben.

Reinette Montsma is de schrijfster van het kinderboek. Zij is al jaren werkzaam als systeemtherapeut bij Kinnik kind en jeugd GGZ, en sinds kort ook bij de Forensische Polikliniek. Hierdoor ziet ze dagelijks hoe in gezinnen boosheid en gevoelens van onmacht een stempel drukken op het dagelijks leven. Reinette: ‘Ik wilde graag iets tastbaars maken en meerdere groepen bereiken.’ Het boek van Reinette brengt boosheid van kinderen op een speelse manier in beeld.

De vijfjarige Leon

‘Rambam Ramla…De boze bui’ vertelt het verhaal van de vijfjarige Leon die af en toe last heeft van een boze bui. Deze bui noemt hij Rambam Ramla. Samen met zijn ouders en knuffelbeer gaat Leon op onderzoek uit: wat kan hij doen om Rambam Ramla minder tekeer te laten gaan? Dat weet Leon zelf ook nog niet, maar hij leert het met vallen en opstaan, net als zijn ouders.

Boosheid kan veel gemengde gevoelens oproepen en het kan lastig zijn hier goed mee om te gaan. In haar werk bij Kinnik en de Forensische Psychiatrie maakt Reinette in gezinnen gebruik van het externaliseren van gedrag. Op
die manier is de boze bui te bekijken alsof het een ander persoon is. Door gedrag buiten jezelf te plaatsen is het gemakkelijker om het samen met anderen te onderzoeken. In plaats van verwijdering ontstaat er zo verbinding.

Lancering bij Kinnik

Reinette Montsma lanceert donderdag 2 oktober haar kinderboek ‘Rambam Ramla…De boze bui’. Die dag overhandigt ze een exemplaar van het boek aan Alian Merkus, psycholoog en specialist in gedragsstoornissen bij Kinnik. Alian is enthousiast over het boek: ‘Leuk om te lezen en daarnaast zeer leerzaam voor onze doelgroep!’

Debuut

Als hulpverlener en jonge moeder komt Reinette regelmatig in aanraking met de emotie boosheid en gedrag dat hier mee samenhangt. Deze ervaringen en de wens dat er meer leesmateriaal voor gezinnen over het thema boosheid komt, heeft haar geïnspireerd tot het schrijven van ‘Rambam Ramla…De boze bui’. Het is het eerste boek van de schrijfster. Het kinderboek is uitgebracht door Uitgeverij Libre B.V. en is onder andere te bestellen via www.libre.nl en www.bol.com.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht