Kindermishandeling, praat erover!

22 november 2013

Deze week, van 18 tot en met 23 november, organiseert de Taskforce Kinderen en seksueel misbruik de Week van de Kinderen Veilig. Het motto is ‘Kindermishandeling, praat erover’. Afgelopen dinsdag, 19 november, organiseerde het MDCK (Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Friesland) een minisymposium in het Medisch Centrum Leeuwarden om over kindermishandeling te praten, het belang van melden te onderstrepen en de multidisciplinaire aanpak goed op de kaart te zetten.

Tijdens het symposium werd duidelijk hoe belangrijk het is om te melden, ook al is er slechts een vermoeden van kindermishandeling. Ginny Ydema, coördinator Zekenzaken Politie Friesland, vertelde dat er gemiddeld 33 keer eerder huiselijk geweld is geweest voordat de politie in beeld komt. Ook lichtte zij toe hoe een verhoorproces bij kindermishandeling in zijn werk gaat bij de politie.

Risico’s

Marina Reijs, klinisch psycholoog bij Fier Fryslân, vertelde dat het effect van kindermishandeling op de ontwikkeling van kinderen groot is. Daarbij noemde ze dat het risico om zelf dader te worden van mishandeling van de eigen kinderen groter is. Een link naar de presentaties die zijn gehouden tijden het symposium vindt u hier.

De juiste hulp

Het MDCK wordt gevormd door Fier Fryslân, Politie, Openbaar Ministerie, Bureau Jeugdzorg Friesland, GGZ Friesland en het Medisch Centrum Leeuwarden. Deze samenwerking leidt ertoe dat kinderen en ouders sneller geholpen kunnen worden. Het MDCK vervult twee belangrijke functies: ten eerste wordt het team benut als expertiseteam waar vragen en dilemma’s worden voorgelegd. Daarnaast zet het team vanaf de melding van kindermishandeling de lijnen uit, maakt een plan van aanpak en zorgt ervoor dat het plan wordt uitgevoerd samen met de ouders en kinderen.

Het minisymposium van MDCK Friesland gaf de deelnemers een goed beeld van de multidisciplinaire aanpak. Het MDCK hoopt dat de bereidheid om te melden hierdoor groter is geworden.

« Terug naar nieuwsoverzicht