Runningtherapie

Runningtherapie vermindert psychische klachten en kan eventueel voorkomen dat medicatie moet worden gebruikt. Door het hardlopen worden er stofjes (endorfine en serotine) aangemaakt waardoor het kind/de jongere zich prettiger gaat voelen. Het is een therapievorm waarbij het kind/de jongere met zijn lichaam bezig is, maar de effecten er van met name op psychisch gebied zal ervaren.

Voor wie?

Runningtherapie is voor kinderen en jongeren met een depressie van 10 tot 18 jaar.

Doel

Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de stemming. Het zorgt er tevens voor dat de jongere zich bewuster wordt van zijn of haar lichaam.

Werkwijze

Voldoende lichaamsbeweging door intensieve aerobe training, zoals hardlopen, zwemmen, wandelen, fietsen, fitness of ander sportief bewegen, kan bijdragen aan de behandeling van een depressie. Weinig beweging leidt tot een slechtere lichamelijke conditie en minder energie. Dit behoort tot de meest voorkomende symptomen bij depressies, versterkt het depressieve stemmingsbeeld en houdt het in stand. Dit patroon kan worden doorbroken door bewegingsactivering gericht op verbetering van lichamelijke fitheid en prestatievermogen. Doordat iedereen in zijn eigen tempo kan lopen, is deze therapie ook geschikt voor kinderen. Elke sessie bestaat uit een warming up, het uitvoeren van het hardloopprogramma, een cooling down en een evaluatie door een logboek in te vullen.

Hoe vaak en waar?

De groep bestaat uit maximaal 6 personen en kan worden opgesplitst in de volgende leeftijdscategorieën: kinderen van 10 tot 14 jaar en 15 tot 18 jaar. De sessies duren 75 minuten en vinden twee keer per week. De hulpverlener is een psychomotore therapeut.