VIP-team bij psychoses

Kinnik heeft een speciaal team, het VIP-team, dat hulp biedt aan jongeren met psychosen of met de voortekenen hiervan.

VIP-team

VIP staat voor Vroegtijdige Interventie bij Psychosen. In eenvoudige taal betekent dit dat het team psychotische klachten bij jongeren zo snel mogelijk na het ontstaan ervan wil behandelen en verergering wil voorkomen.

Vragenlijst

Daarbij gaan ze gericht te werk. Een psychose krijg je namelijk niet zomaar. Van tevoren zijn er altijd signalen die erop wijzen dat zwaardere psychische problemen op de loer liggen. Door deze signalen te herkennen en er zo snel mogelijk op in te spelen kan het VIP-team je helpen in de toekomst gezond te blijven. Ze komen erachter of je risico loopt door je een speciale vragenlijst in te laten vullen. Deze vragenlijst gaat over hoe je je voelt en hoe je leven eruit ziet.

Hoe helpt VIP

Het VIP-team bezoekt je thuis of eventueel op een andere plek om kennis te maken en om te kijken hoe het met je gaat. Afhankelijk van wat je wilt en nodig vindt kunnen vervolgcontacten worden afgesproken met andere medewerkers van het VIP-team. Ze kunnen je ondersteunen bij school of werk of op andere vlakken als je daar behoefte aan hebt. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor gericht onderzoek naar je klachten. Dit is allemaal bedoeld om een behandeling te kunnen starten die het best bij je past.

Aanmelding en informatie

Je huisarts of schoolmentor kan je bij het VIP-team aanmelden. Ook kun je het team benaderen via vip.team@ggzfriesland.nl.