Kliniek

Wanneer je zo angstig, somber of in de war bent dat het thuis of op school echt niet meer lukt, kun je terecht in de kliniek, waar je ook overnacht.

Niet zomaar

Je gaat niet zomaar naar de kliniek. Pas als het niet anders kan, omdat je heel erg angstig, boos, depressief of druk bent. Of als je heel erg in de war bent.

In de kliniek zorgt een vast dagprogramma voor de invulling van de dag. Je weet van tevoren wanneer je wat gaat doen. Je gaat bijvoorbeeld bij Kinnik naar school en volgt verschillende therapieën. Daardoor ga je je rustiger voelen en zullen je klachten verminderen. Ook helpen de medewerkers van Kinnik je door gesprekken met je te voeren en je te begeleiden bij therapieën. Misschien krijg je ook medicijnen om je beter te voelen.

Met anderen

In de kliniek verblijf je met andere jongeren. Je krijgt een eigen kamer en je mag dingen van thuis meenemen. De medewerkers van Kinnik staan altijd voor je klaar. Ook heb je een persoonlijk begeleider. Hij of zij bespreekt je doelen met je, de dingen waar je tegenaanloopt, maar ook praktische zaken. Erg belangrijk binnen de kliniek zijn gesprekken. Je zult in één vaste groep praten over wat je bezighoudt, maar ook individueel of samen met je ouders.

Andere therapieën

Naast gesprekken biedt de kliniek verschillende andere therapieën. Bijvoorbeeld psychomotore therapie, waarbij je letterlijk in beweging komt. Maar ook dramatherapie, waarbij je in rollenspellen je eigen sterke en zwakke kanten ontdekt en deze kunt verbeteren. Je kunt ook een sociale vaardigheidscursus krijgen. Daarbij leer je eventuele problemen die je hebt in het contact met anderen aanpakken en hoe je jezelf kunt presenteren. Daardoor gaat dat steeds gemakkelijker en krijg je meer zelfvertrouwen. Je kunt ook een training krijgen hoe je negatieve gedachten kunt veranderen. Zodat je beter met een negatief gevoel kunt omgaan. Dat noem je cognitieve gedragstherapie.

Behandelingsplan

Om jou goed te helpen, maakt Kinnik afspraken met jou en je ouders of verzorgers. De afspraken staan in een behandelingsplan. In dat plan kun je lezen hoe de behandeling eruit ziet en wat we daarmee samen met jou willen bereiken. In het behandelingsplan kun je ook vinden hoe lang we verwachten dat onze hulp duurt en wat voor psychische klachten je hebt.

Je ouders of verzorgers

Als je bij Kinnik verblijft, zie je je ouders of verzorgers natuurlijk nog wel. Zij kunnen bij je op bezoek komen. Kinnik vindt het heel belangrijk dat je ouders of verzorgers weten hoe het met je gaat. Daarom praten we bij Kinnik niet alleen met jouzelf, maar ook met je ouders of verzorgers. Als je ouder dan zestien jaar bent, mag je zelf bepalen of je wil dat zij bij de behandeling betrokken worden of niet.

Hoe lang

Hoe lang je in de Kinnik kliniek blijft, hangt af van hoe het met jou gaat. Want als je je weer beter voelt, hoef je niet langer in de kliniek te blijven. Vaak blijft Kinnik je dan wel helpen. Je komt bijvoorbeeld nog langs om af en toe te praten. Of je komt overdag nog bij Kinnik langs om dagbehandeling te volgen.