...anders

Speel jij niet zo vaak met andere kinderen? Omdat je niet altijd snapt wat ze bedoelen. Voel jij je anders dan anderen? 
 
Misschien vind jij met andere kinderen spelen moeilijk. Je snapt bijvoorbeeld niet waarom een kind naar je kijkt of wat hij tegen je zegt. Er gebeurt zoveel om je heen. Je weet daarom soms niet wat je moet doen. Daardoor word je boos of juist heel stil. Dan kan het zijn dat je autisme hebt. Maar wat heb je dan? Dat kun je hieronder lezen

Napraten 
Wat moet je doen als iemand tegen je praat? Dat is best lastig. Want je hebt niet altijd door dat een kind een grapje maakt. Je denkt vaak dat iets serieus is. Je praat andere mensen na. Als je mama hebt horen zeggen dat oma altijd zo zeurt, dan zeg je dat zelf ook op precies dezelfde manier. 

Ook vind je spreekwoorden moeilijk. Als de juf of meester zegt dat een kind de kat uit de boom kijkt, dan kijk jij naar buiten naar de bomen. Je probeert de kat te vinden. Terwijl het spreekwoord betekent dat een kind rustig wacht wat er gaat gebeuren.

Nieuwe dingen 
Jij hebt een hekel aan nieuwe dingen. Als papa of mama nieuwe schoenen voor je hebben gekocht, dan wil je die eerst niet aan. En als je zomaar ineens ergens naartoe moet, dan vind je dat niet leuk. Jij wilt van tevoren weten wat je die dag gaat doen. 

Onhandig 
Als je autisme hebt, ben je soms wat onhandig. Je loopt bijvoorbeeld ineens tegen een stoel aan of je bent niet zo goed in sport. Ook kan het zo zijn dat je ineens je beker met drinken laat vallen.

Harde geluiden
Vind jij het in de klas of thuis erg druk? Vind jij hard geluid niet fijn? Dat kan een reden zijn dat je liever alleen bent. Omdat je in een groep niet weet naar wie je moet luisteren. Want je hoort zoveel.

Alleen spelen
Dan is het veel fijner om alleen te spelen. Lekker alleen op je kamer met je auto's of je poppen. Of misschien speel jij het liefst de hele dag met iets anders. En praat je daar veel over. Bijvoorbeeld over dinosaurussen, barbies of technisch lego. 

 

Kinnik helpt je!
Soms is het wel belangrijk dat je wat gemakkelijker met andere mensen praat. Je kunt van andere kinderen en je ouders veel leren. Kinnik kan je helpen, zodat praten en spelen wat gemakkelijker gaat.