...Druk

Vind je het op school moeilijk om op te letten en te luisteren? Wil jij altijd wel rennen en vind je wachten moeilijk? Als je druk bent, kun je dat aan verschillende dingen merken. Je bent druk in je hoofd. Maar je bent ook druk in je bewegen en je praten. Hieronder kun je lezen hoe de meeste kinderen zich voelen als ze druk zijn. 

 

Druk in je hoofd
Bij kinderen die heel druk zijn noemen ze dit soms ADHD. In elke klas zitten wel één of twee kinderen die dat hebben. Als je last hebt van ADHD vind je het moeilijk om lang hetzelfde te doen. Een uur rekenen op school is voor jou echt te lang. 
 
Om je heen gebeuren veel dingen. Je ziet bijvoorbeeld dat een vriendje zijn potlood laat vallen. Of je ziet buiten een hond of hoort een sirene. Al deze dingen leiden jou af. Daardoor krijg je soms je werkjes niet op tijd af. 

Druk in je lijf 
Stilzitten is voor drukke kinderen vaak moeilijk. Je wilt bijvoorbeeld altijd snel naar buiten om te rennen en te spelen. Of je zit in de klas op je stoel te wippen. Misschien sta je zelfs wel eens zomaar op om iets anders te gaan doen. Terwijl dat van de juf of meester niet mag. 
 
Je vindt dingen doen erg leuk. Je bent erg enthousiast. Maar als je zo enthousiast bent, is wachten moeilijk. Daarom kun je moeilijk rustig spelen. Als iets niet lukt, stop je er weer mee. Samen spelen is ook wel eens moeilijk. Bij een spelletje kun je moeilijk wachten tot je aan de beurt bent. 

Druk met praten
Veel kinderen die druk zijn praten veel. Misschien praat jij ook als het eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld als de juf of meester iets uitlegt. Dan praat jij er ineens doorheen. Of je praat als de juf of meester iets vraagt aan iemand anders in de klas. 

Kinnik helpt je 
Gebeuren de dingen die je net las ook wel eens bij jou? Dan heb jij misschien ook last van ADHD. Dan kan het handig zijn als je leert omgaan met de dingen die je moeilijk vindt. Daarbij kan Kinnik je helpen.